všechny články

Nábytek do dětského pokoje: jak na kompletní zařízení až do dospělosti?

10 minut

Výběr nábytku do dětského pokojíčku. Radost, na kterou se rodiče těší, zejména pokud pokojíček zařizují poprvé. Plni nadšení se však často nechají strhnout roztomilým vzhledem nábytku, než aby se zaměřili na jeho funkčnost a bezpečnost. Také zapomínají, že jejich potomek poroste jako z vody, takže v pokojíčku pro nejmenší se už jako školák nebude cítit příjemně.

Přibližme si, jaký nábytek je do dětského pokojíčku nejvhodnější a proč je jeho výroba na míru nejvhodnějším řešením.

Bezpečný prostor na hraní

Dětský pokojíček je herním královstvím. I proto by měl mít svoji část vymezenou právě pro bezpečné hraní. Což samozřejmě neznamená, že si děti hrají jen tam! Nejspíš si i vy vzpomenete, že jste s autíčky jezdili po stěnách skříní, nebo jakkoli jinak využívali nábytek vašeho pokojíčku ke hraní. Vaše děti nebudou jiné. Proto je nezbytné myslet na odolnost nábytku.

Dětský nábytek by také měl mít lehce omyvatelný povrch. Mnohokrát se stane, že děti něco rozlijí, nebo omylem přetáhnou fixou mimo papír. Dejte si však pozor na laky, kterými je jeho povrch nalakován. Stejně tak i ověřte použité barvy.

Součástí dětského pokojíčku budou i různé skříňky a poličky. Zajímejte se o možnosti jejich připevnění ke stěnám. Stabilita dětského nábytku je totiž jednou z kritérií pro utvoření bezpečného prostoru pro každodenní život dítěte. Pro bezpečí dětských prstíků je praktické zpomalené zavírání dvířek od skříněk. A pokud je materiál, kterému je nezbytné se úplně vyvarovat, je to sklo.

Buďte nadčasoví

Co se líbí předškolákovi, školák už (nejspíš) neocení. Je přitom důležité, aby se dítě v pokoji cítilo bezpečně. Nezapomínejme, že dětský pokojíček je útočištěm, který má váš potomek pevně spjatý se svým domovem. Volte proto takový design nábytku, který nebude třeba s přibývajícím věkem dítěte měnit. Vhodná je proto například bílá nebo šedá barva různých stupňů spolu s kombinací druhé barvy – zelené, modré nebo třeba růžové. Takto elegantně laděný nábytek můžete ponechat i školákovi na druhém stupni.

Nechte dětský pokojíček dýchat

Zaplnit celý dětský pokojíček nábytkem ničemu neprospěje. Přece jenom, vaše dítě nemusí mít ve svém pokoji úplně všechny své věci. Například sezónní oblečení můžete uložit i do jiných skříní. Dostatek prostoru místnost nejen zútulní, ale jakýkoli pohyb nebo hraní v pokojíčku bude mnohem bezpečnější.

Ideálního rozvržení dětského pokoje dosáhnete nábytkem na míru. Ten zohlední nejen dispoziční možnosti pokoje, ale i optimální a bezpečné rozložení nábytku. Celý proces samozřejmě začíná vizualizací a vypracováním návrhu.

Dětský stůl – jaký by měl být

Od nástupu do školy se stává dětský pracovní stůl důležitou součástí každého pokoje. Základní veličinou pro výběr správného dětského stolu je jeho výška. Jenže školák na prvním stupni poroste jako z vody. Proto je nejlepším řešením pořídit rostoucí psací stůl. Od startovní výšky pak budete jeho desku jednoduše zvyšovat tak, aby se u něj malému školákovi stále dobře pracovalo. Možné je pořídit rostoucí stůl s manuálním nebo elektrickým zařízením pro úpravu výšky stolu. Je dobré pořídit takový rostoucí stůl, jehož desku je možné naklánět, jak školákovi vyhovuje.

Ideální umístění psacího stolu je u okna. Denní světlo pomáhá lepšímu soustředění i správnému vývoji dětského zraku. Pokud to dispozice pokojíčku dovolují, zohledněte při umisťování stolu i ergonomii – leváci potřebují světlo zprava, praváci naopak.

Dětská židle – jaká by měla být

Dobré zázemí pro práci do školy není jen o kvalitním pracovním stole, ale i o dětské židli. Dítě na ní bude trávit několik hodin týdně nejen prací na domácích úkolech. Nezapomínejme, že i předškolák potřebuje vhodné pracovní místo pro kreslení a další aktivity. Je proto důležité, aby dětská židle podporovala správný růst páteře. Dítě si na ní také vypěstuje návyk správného sezení.

Na co si dát u dětské židle pozor?

  • Výška. Při sezení by dítě mělo mít chodidla na zemi a při položení rukou na stůl by mělo v loktech svírat pravý nebo tupý úhel. Ideálním řešením jsou rostoucí židle.
  • Opěradlo. Dostatečně vysoké – minimálně po lopatky dítěte.
  • Hloubka sedáku. Mysleme na to, že dítě má dosáhnout chodidly na zem. Pokud je sedák příliš hluboký, dítě na židli spíše leží. A to pro zdravý vývoj zad rozhodně dobré není.. Mysleme na to, že dítě má dosáhnout chodidly na zem. Pokud je sedák příliš hluboký, dítě na židli spíše leží. A to pro zdravý vývoj zad rozhodně dobré není.

Dětská postel – jaká by měla být

Při výběru dětské postele je důležitým parametrem její velikost. V případě, že se rozhodnete koupit dětskou postel, musíte nutně počítat s tím, že vás za několik let bude čekat koupě nové postele. Pokud zakoupíte dítěti kvalitní dospělou postel, s největší pravděpodobností dítěti vydrží až do dospělosti.

Postel umístěte do klidové části pokoje, tedy ne ke dveřím. Zohledněte také preference dítěte. Některé děti preferují umístění postele v rohu, v posteli orientované do prostoru se mohou bát.

Zařizování dětského pokojíčku není jen radost, ale především velká zodpovědnost. Jde totiž o království dítěte, ve kterém vám vyroste. Proto je nejlepším řešením vybavit dětský pokoj nábytkem na míru, který zohlední nejen dispozice místnosti, ale i podporu zdravého vývoje. A především – vydrží až do dospělosti.