všechny články

Jak správně vybrat kuchyňskou linku?

15 minut

Plánování kuchyně je vážná věc. Můžete se u něj ale i dobře bavit. Provedeme vás celým procesem výběru. Od inspirace až k instalaci. Vybrat kuchyňskou linku může být tím nejzajímavějším úkolem při stavbě nebo renovaci. Ale také tím nejdražším, nejúnavnějším a nejvíce stresujícím. Dá se zvládnout zcela bez stresu a hádek, ale měli byste si na něj nechat hodně času. Všechny úkoly si rozdělte do jednotlivých kroků a plánování kuchyně berte jako inspirativní cestu, která začíná pokukováním po internetu a designérských časopisech, pokračuje přemýšlením o tom, jak ji budete využívat a končí bezproblémovým vařením, pečením a přípravou jídla po dlouhá léta.


Přemýšlejte o své staré kuchyni


Na začátku plánování se postavte do své staré kuchyně a sepište si seznam věcí, které vám na ní vyhovují a které se rozhodně musí změnit. Vyhovuje vám její velikost? A co množství úložného prostoru? Kolik místa potřebujete na vaření nebo relax v kuchyni? Jak často vaříte a co vlastně v kuchyni nejčastěji děláte? Je totiž velký rozdíl, pokud připravujete jídlo pro domácnost o velikosti fotbalového týmu nebo jste doma zůstali jen dva a stejně se neustále stravujete v restauracích či u známých. Máte vše černé na bílém? První krok je za vámi


I kuchyň má svá pravidla


Svou kuchyň orientujte v první řadě podle toho, kde se nachází přípojky na vodu a elektřinu. Myslete na to, že čím kratší bude vodovodní potrubí od přípojky ke dřezu, tím méně bude míst, na kterých může v budoucnu vzniknout porucha nebo se ucpat zbytky potravin. 


malá kuchyňská linka na míru


Klíčovým pravidlem při zařizování kuchyně je tzv. kuchyňský trojúhelník. Podle této teorie by měly být lednice, kuchyňský dřez a varná deska co nejblíže u sebe a neměla by být mezi nimi žádná překážka. Pokud si tři stanoviště představíte jako trojúhelník, délka každého ramene by se měla pohybovat v rozmezí od 120 cm do 300 cm. 


5 kuchyňských zón


Kuchyň má být rozdělena do několika pracovních zón podle toho, jak postupujeme při přípravě pokrmů. Nejdříve totiž potraviny třídíme a ukládáme, pak čistíme a upravujeme, tepelně zpracováváme, servírujeme a uklízíme. Dbejte také na to, zda bude kuchyň v tomto sledu používat nejvíce pravák nebo levák a přizpůsobte pro něj způsob přípravy. 

Pravák by tedy měl mít kuchyňské zóny uspořádané takto:

  • Odkládací zóna - místo, kam vybalujeme nakoupené potraviny,

  • kuchyňský dřez,

  • místo na přípravu jídel - krájení, čištění,

  • varná zóna - varná deska nebo sporák, 

  • skladovací zóna - lednice a potravinové skříně.


Toto uspořádání může přitom opisovat trojúhelníkový prostor. 


Při vybírání a plánování kuchyně je klíčové znát i některá další užitečná pravidla, podle kterých by mělo být zařízeno každé srdce domácnosti. Ty nejzákladnější z nich jsou následovná:


  • Kuchyň patří v domě či v bytě do denní zóny.

  • Situování kuchyně je nejvhodnější na severní, severovýchodní nebo východní stranu, protože se přirozeně ohřívá vařením. Na jižní straně tak může být v letních měsících nepříjemně teplá.

  • Dřez by měl být v takové výšce, abychom na jeho dno dosáhli ve vzpřímeném postoji. 

  • Varná deska může být zasazena i o 10 cm níže, abychom lépe viděli do hrnců.

  • Výšku ostatních pracovních ploch v kuchyni určíme tak, že ohneme ruce do úhlu 90 stupňů a od dlaní odměříme směrem dolů vzdálenost 15 cm. 

  • Minimální šířka pracovní plochy je 90 cm. 

  • Digestoř by měl být nad sporákem nebo varní deskou zhruba ve vzdálenosti 60-70 cm. 

  • Nejvhodnější úložný prostor je v rovině očí, málo používané nádobí nebo potraviny skladujte pod nebo nad touto úrovní.


Podle čeho se rozhodovat


Pomalu jste si naplánovali, jak by měla být vaše kuchyně rozmístěna a co všechno musí obsahovat. Máte představu, kterou teď můžete začít “oblékat do barevných šatů”. Mluvíme o výběru materiálů, úložného prostoru, vnitřních systémů a samozřejmě, barevných kombinacích. Které faktory tu budou rozhodovat? 


  1. Rozhoduje rozpočet

    • Naplánujte si rozumné rozmezí, ve kterém jste ochotni novou kuchyň zařídit. Zbytečně to nepřehánějte, ale také si uvědomte, že nikdy nebudete tak bohatí, abyste příliš šetřili. Často je totiž o něco větší investice do kvalitnějších materiálů předpokladem, že vám kuchyň vydrží mnohem déle a v mnohem lepším stavu než za použití toho nejlevnějšího.

  1. Rozhoduje místo

    • Pokud na kuchyň nemáte vyhrazenou polovinu bytu, nemusíte se z toho hned hroutit. V každém případě se snažte zařízení kuchyně co nejlépe přizpůsobit prostoru. Někteří kuchaři doslova vyhledávají malé kuchyně kvůli tomu, že je v nich vše krásně po ruce. Chytře si ji zařiďte a budete se v ní cítit jako ryba ve vodě. Dejte si však pozor, na malých kuchyních se nejvíce projevuje špatné uspořádání. No a pokud místo není vašim omezením, odvažte se a dopřejte si klidně obrovskou kuchyň s ostrůvkem spojenou s jídelnou a obývákem, jak jste si vždy představovali.   

  1. Rozhodují barvy a materiály

    • Správně vybrané barvy mohou kuchyň opticky zvětšit, rozjasnit a dodat jí ten správný šmrnc. Proto vybírejte pečlivě! V dnešní době jsou moderní světlejší barvy, hlavně bílá, kapučínová, světlé odstíny šedé nebo hnědé barvy. Při materiálech mnozí upřednostňují lesk, který má opět tendenci zvětšovat prostor. Lesklé materiály jsou však o něco náročnější na údržbu, hlavně pokud často vaříte nebo žijete v domácnosti s malými dětmi. Matné povrchy sice nejsou tak výrazné, ale dokáží toho “utajit” mnohem více.     



Chcete montovat sami? Dobře si to rozmyslete


Někteří dodavatelé dnes nabízejí možnost pořídit si kuchyň na klíč a samostatně si ji nainstalovat. Finančně je tato možnost lákavá, ale raději si ji opravdu promyslete. Kuchyň je nejvíce zatěžované místo vašeho příbytku. Musí snášet vysoké teploty, vlhkost, zápach i zatížení nádobím. Proto abyste správně namontovali dřez, troubu, police na těžké předměty nebo varnou desku, se musíte alespoň trochu vyznat v montování a mít za sebou alespoň malou zkušenost (ne, skládání stolu nebo šatní skříně se do toho opravdu nepočítá). 


montáž kuchyňské linky na zakázku


V opačném případě vám skládání kuchyně zabere celou věčnost a nikdo vám nezaručí, že bude vše nastaveno tak, jak má. Odborníci vám často ušetří spoustu námahy a starostí. Objednávkou kuchyně na míru si ušetříte také zdlouhavé promýšlení, plánování, kreslení a vymýšlení. Profesionální výrobci kuchyní vám totiž ve všem poradí, poskytnou vám vizualizace a také kuchyň rychle a bezpečně nainstalují.     


Jak vybrat správného truhláře


Výběr správného truhláře je pak u kuchyní na míru velmi důležitý. Při rešerši se podívejte na portfólio dané firmy, ale také na doporučení zákazníků. Ptejte se také na to, co obsahuje navrhovaná finanční kalkulace, na termíny dodání nebo reklamační podmínky. Zajímejte se o kvalitu materiálů či způsoby výroby nábytku. Dejte na první dojem a zaměřte se i na komunikaci. A pokud nevíte, kam se obrátit o pomoc, vyzkoušejte firmu Prosto. Jsme tu pro vás už více než 20 let a s navrhováním i stavěním kuchyní na míru máme bohaté zkušenosti. Zašlete nám svou představu o vysněné kuchyni a společně ji můžeme uskutečnit.        



Rádi byste si nechali poradit s kuchyní? Nechte nám kontakt a do 24 hodin Vás kontaktujeme